Przejdź do wersji zoptymalizowanej dla osób niewidzących i słabowidzących
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do menu górnego
Przejdź do treści głównej
Przejdź do menu prawego
Przejdź do mapy serwisu
Przejdź do stopki
  • Gmina Łańcut
  • Gmina Łańcut
  • Gmina Łańcut
  • Gmina Łańcut
  • Gmina Łańcut
  • Gmina Łańcut

Gmina Łańcut

ul. A. Mickiewicza 2a
37-100 Łańcut
NIP 815 16 32 222
Tel.: 17 225 22 64
fax.: 17 225 65 36

 

Godziny pracy urzędu

poniedziałek      7:00-16:30
wtorek - piątek 7:00-15:00

Strona główna

Gminne Koło Pszczelarzy

 

“Koło Pszczelarzy Gminy Łańcut"

Gminne Koło Pszczelarzy założone zostało w marcu 2002 roku. Do tego czasu większa cześć pszczelarzy z naszego regionu należała do Rejonowego Koła Pszczelarzy w Łańcucie. Powstanie gminnego związku zainicjował Pan Jan Sebzda wraz z Panem Aleksandrem Piątkiem i Panem Mariuszem Jamrózem. Pomysł poparła Zastępca Wójta Pani Halina Szpunar. Pierwszym krokiem w rozwoju Koła było zrzeszenie jego członków, tak więc inicjatorzy odwiedzili wszystkich pszczelarzy z terenu Gminy Łańcut szukając chętnych. Wówczas chęć przystąpienia do związku wyraziło 19 osób.

Obecny skład Zarządu przedstawia się następująco:

Prezes Gminnego Koła Pszczelarzy - Jan Sebzda z Soniny
Wice Prezesi - Kluz Tadeusz z Albigowej oraz Baran Marian z Łańcuta
Sekretarz - Kluz Ryszard z Soniny
Skarbnik - Mariusz Jamróz z Soniny
Przewodniczący Komisji Rewizyjnej - Marian Wikiera,
Kronikę prowadzi Szeremeta Bolesław.
Członkowie - Stanisław Mamczarz, Stanisław Gargała, Emil Padiasek, Władysław Bytnar.

W spotkaniu założycielskim uczestniczyli również przedstawiciele Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, którzy objęli Koło swym patronatem.

Obecnie Koło zrzesza 56 pszczelarzy i liczy 1476 rodzin pszczelich (pni). Największe pasieki posiadają:
Jan Sebzda – pasieka w Tarnawce 20 uli oraz w Smolarzynach 20 uli,
lek. wet. Marian Baran pasieka w Krzemienicy oraz w Łańcucie łącznie 80 uli,
Kluz Tadeusz pasieka w Albigowej ok.- 30 uli,
Kluz Ryszard pasieka w Soninie ponad - 20 uli,
Marszał Stanisław pasieka w Rogóżnie - ok. 30 uli.
Jamróz Mariusz pasieka w Soninie - 50 uli.
Łuksik Jan pasieka w Rogóżnie - 30 uli.
Czyrek Zbigniew pasieka w Wysokiej - 40 uli.
Blajer Józef pasieka w Wysokiej - 40 uli.


Od lewej: Stanisław Nazimek, Jan Sebzda (pasieka J. Sebzdy w Soninie)

 


Paieka J. Sebzdy w Soninie.


Od lewej: Stanisław Nazimek, Jan Sebzda. (pasieka J. Sebzdy w Soninie)


Pasieka Jana Sebzdy w Tarnawce.

 

Działalność Koła oprócz prowadzenia pasiek, skupia się również na prowadzeniu i uczestniczeniu w szkoleniach dotyczących:

  • przystosowania pszczelarstwa do wymogów Unii Europejskiej,
  • szkolenia w zakresie chorób pszczelich oraz ich zwalczania,
  • nowatorskich metod gospodarki pasiecznej,
  • wychowu matek

 

Jedną z form szkoleniowych są wycieczki. Członkowie Koła uczestniczyli w wyjazdach m. in. do Kamiannej gdzie znajduje się pasieka “Barć" im. ks. dr Henryka Ostacha. Jest jedyną pasieką w tej miejscowości. Prowadzi ona hodowlę matek pszczelich, pozyskuje produkty pszczele, produkuje i przetwarza apiterapeutyki, jak również prowadzi działalność szkoleniowo-informacyjną o pszczelarstwie. Koło odwiedziło także gospodarstwo pasieczne “Bartnik – Sąndecki" w Stróżach, pow. Nowosądecki, pasiekę liczącą ponad 300 rodzin pszczelich prowadzoną przez Panów Andrzeja Skulskiego i Kazimierza Biesiadeckiego w Dunkowiczkach koło Przemyśla, a także pasiekę Państwa Leokadii i Stanisława Olejarczyk w Radymnie gdzie zostało przeprowadzone bardzo istotne szkolenie dotyczące wychowu matek pszczelich.

Koło prowadzi bliską współpracę z Kołem Pszczelarzy w Kraśniku Lubelskim, ponieważ związek ten posiada duże doświadczenie w zakresie wychowu matek pszczelich, a to jest jeden z najważniejszych tematów pszczelarstwa.

Co miesiąc w budynku TMR w Łańcucie odbywają się zebrania członków Koła Pszczelarskiego z terenu Gminy Łańcut. Na każdym z nich jeden z pszczelarzy przedstawia informację dotyczącą prowadzenia jego pasieki po to, by razem rozwiązywać ewentualne trudności, pogłębiać temat i uczyć się jeden od drugiego.

Wszystkie produkty Koła oznakowane są specjalną etykietą, za którą poręcza Koło. Jest to etykieta z herbem Gminy Łańcut oraz nazwiskiem właściciela pasieki, z której pochodzi miód. Etykiety te gwarantują dobrą jakość produktu. Etykiety funduje Koło i rozdaje je pszczelarzom, którzy wchodzą w jego skład.


Etykieta Gminnego Koła Pszczelarzy.

W ramach Koła prowadzony jest wychów matek przez lek. wet. Mariana Barana, który zaopatruje zrzeszonych pszczelarzy w wartościowe matki pszczele, charakteryzujące się dużą łagodnością, dobrze trzymające się plastra oraz wykazujące się dużą wydajnością miodową.

Co roku Koło Pszczelarzy Gminy Łańcut przekazuje wyremontowany ul oraz 5 litrów miodu na aukcję Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W 2005 roku dar wylicytowano na kwotę 1200 zł., a pieniądze przekazano na pomoc chorym dzieciom.

Dużym sukcesem Koła jest współpraca z powiatowym lekarzem weterynarii Leszkiem Barem. Dzięki tej współpracy wszystkie pasieki należące do Koła posiadają numery identyfikacyjne nadane przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii, a pszczoły są pod fachowym nadzorem medycznym.

Jedne z największych problemów pszczelarzy to:

  • Po wejściu do Unii Europejskiej pszczelarze przestali otrzymywać dofinansowywanie na cukier, który jest niezbędny w zimowym dokarmianiu pszczół. Obecnie właściciele uli zmuszeni są zaopatrywać się w cukier we własnym zakresie. Jest to duży problem ponieważ, ceny cukru po wejściu Polski do Unii Europejskiej wzrosły, a ceny miodu utrzymują się na tym samym poziomie.
  • Nasycenie polskiego rynku produktami importowanymi głównie z Chin i Ukrainy. Produkty te mniej kosztują i dlatego często wygrywają konkurencję z produktami polskimi, mimo to, że są gorszej jakości. Niestety ludzie bardziej zwracają uwagę właśnie na cenę niż jakość, dlatego na polski miód jest coraz mniejszy popyt.
  • Powszechna walka ze szkodnikiem Varroa destruktor, który powoduje zniszczenia rodzin pszczelich. Niestety leki do zwalczania tego szkodnika są bardzo drogie i nie zawsze stać na nie pszczelarzy.

Koło Pszczelarzy Gminy Łańcut może się pochwalić zdobyciem tytułu “Mistrz pszczelarz" wiosną 2005 roku przez 4 jego członków: Jana Sebzdę, Mariana Wikierę, Mariusza Jamróza oraz Stanisława Gargałę. Jest to najwyższy stopień kwalifikacyjny w pszczelarstwie, który otrzymuje się po zdaniu egzaminów przed Państwową Komisją Egzaminacyjną w Boguchwale.
10 pszczelarzy na wniosek Koła otrzymało odznaczenia Polskiego Związku Pszczelarskiego za zasługi dla rozwoju pszczelarstwa.
24.11.2004 roku Związek Pszczelarzy Ziemi Przemyskiej przyznał Gminnemu Kołu Pszczelarzy Medal Pamiątkowy Przemyskiego Dzierżona.
8.08.2004 r. Prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej przyznał Panu Janowi Sebzda odznaczenie za zasługi i rozwój pszczelarstwa na Ziemi Łańcuckiej.

Miód Pszczeli ulega krystalizacji w czasie której jaśnieje, można go podobnie doprowadzić do stanu płynnego bez szkody podgrzewając maksymalnie do temperatury 45 stopni Celcjusza, najlepiej na łaźni wodnej. Najkorzystniej spożywać miód z pieczywem, 2-3 łyżki 2 razy dziennie, dzieci 2-3 łyżeczki 2 razy dziennie.

Koło oferuje następujące gatunki miodów:

  1. Spadziowy – ciemny o smaku lekko żywicznym, polecany głównie przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.
  2. Gryczany – kolor ciemnoherbaciany o smaku ostrym, polecany przy zrastaniu się kości po złamaniach, miażdżycy.
  3. Akacjowy – kolor słomkowy, długo nie krystalizuje się. Polecany przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
  4. Lipowy – kolor zielonkawożółty, aromatyczny. Działa uspokajająco i antyseptycznie. Polecany przy przeziębieniach i w stanach niepokoju.
  5. Rzepakowy – bardzo jasny, szybko krystalizuje się, zapach i wygląd po skrystalizowaniu mało apetyczny jednak najlepszy w chorobach serca.
  6. Mniszkowy – kolor słomkowożółty, polecany w schorzeniach serca, wątroby i ogólnym osłabieniu.
  7. Wielokwiatowy – kolory różne od jasnych do ciemnych, polecany przy alergiach i katarze siennym.

Asortyment Koła zawiera także następujące preparaty pszczele:

Pyłek kwiatowy – białko roślinne, bogate źródło makroelementów, witamin, aminokwasów i soli mineralnych. Polecany przy osłabieniach, wzmożonym wysiłku umysłowym i fizycznym, anemii, schorzeniu prostaty i rekonwalescencji. Pyłek najlepiej spożywać w mieszaninie z miodem( w proporcji 1:5 pyłku zmielonego do miodu), 2 razy dziennie po 2 łyżeczki, dzieci połowę z tej ilości.

Pierzga – pyłek kwiatowy zebrany i zakonserwowany przez pszczoły. Wartości i skład podobnie jak w pyłku kwiatowym. Poprawia samopoczucie, obraz krwi, stosowana w chorobach nowotworowych (białaczka), regeneruje wątrobę, posiada właściwości detoksykacyjne. Przyrządzanie i dawkowanie podobnie jak w pyłku kwiatowym.

Propolis – pszczoły zbierają z pączków i młodych pędów oraz kory drzew (głównie topoli, brzozy, kasztanowca oraz świerku, sosny i jodły). Znoszą do ula, przeżuwają i mieszają z wydzieliną swoich gruczołów. Każda część i każda komórka jest pokryta propolisem. Pszczoły nie mają systemu odpornościowego i to właśnie propolis utrzymuje pszczelą rodzinę w wyjątkowo sterylnych warunkach.

  • Propolis pod postacią pudru i spirytusowych nalewek ma zastosowanie w leczeniu bakteryjnych i grzybicznych zakażeń skóry, odleżyn, owrzodzeń, ran pooperacyjnych.
  • Jako maść propolisowa, żel lub puder skutecznie leczy trudno gojące się rany, oparzenia, żylakowate owrzodzenia podudzi, trądzik młodzieńczy, infekcje skórne, zapalne i obrzęki po ukąszeniach owadów.
  • Nalewka propolisowa w kroplach lub ampułkach do picia działa leczniczo w schorzeniach przewodu pokarmowego, chorobach infekcyjnych układu oddechowego i moczowego, jak również w profilaktyce miażdżycy.
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwwrzodowo na choroby żołądka, dwunastnicy i jelita grubego oraz ochronnie na komórki wątroby.
  • Wspomaga leczenie wirusowego zapalenia wątroby, powodując powstawanie nowych, prawidłowych komórek.
  • Smarowanie maścią propolisową stawów i kręgosłupa pomaga leczyć choroby zwyrodnieniowe oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Sprawia, że ustępuje ból i obrzęki.
  • Jako aerozol, wodny roztwór lub pastylki do ssania pomaga leczyć anginę, stany zapalne jamy ustnej, pleśniawki.

Gminne Koło Pszczelarzy prowadzi także sprzedaż uli typu “Wielkopolskiego" oraz ramki.

Jedną z form promocji miodu jest organizowana cyklicznie, zawsze w pierwszą niedzielę sierpnia “Biesiada Pszczelarska i Święto Miodu". W bieżącym roku odbyła się ona 7 sierpnia na placu przed Ośrodkiem Kultury w Soninie. Była to już z kolei trzecia tego typu impreza. Rozpoczęła się o godz. 14:00 mszą św. w intencji pszczelarzy, celebrowaną przez ks. Jana Jakubowskiego w kościele pod wezwaniem św. Jana Chrzciciela w Soninie. Patronat nad biesiadą objął Wojewódzki Związek Pszczelarzy z Rzeszowa.
Podczas biesiady można było degustować miód każdego gatunku, a także potrawy regionalne. Stoiska wypełnione były po brzegi wyrobami z wosku pszczelego, np. figurki czy różnego rodzaju kosmetyki i preparaty lecznicze. Oferowano także wyroby rękodzieła ludowego.
W części artystycznej zaprezentowały się zespoły z Centrum Kultury Gminy Łańcut, zespoły ludowe oraz orkiestra strażacka z Husowa. Wieczorem odbyła się “pod grzybkiem" zabawa taneczna, która trwała do późnych godzin nocnych.

 

 

 

 

Koło Pszczelarzy Gminy Łańcut składa gorące podziękowania firmie “TECHGRAF" za wydrukowanie pięknych plakatów reklamowych, oraz szczególne podziękowanie Panu Wójtowi Gminy Łańcut Zbigniewowi Łoza za pomoc i opiekę nad Kołem.

Kontakt:
“PASIEKA"
Jan Sebzda
Sonina 480
37-100 Łańcut
tel. 664 468 375

Opracowała: Danuta Szul

UG Łańcut
Mapa Gminy Sołectwo Kraczkowa Sołectwo Cierpisz Sołectwo Handzlówka Sołectwo Albigowa Sołectwo Wysoka Sołectwo Sonina Sołectwo Głuchów Sołectwo Kosina Sołectwo Rogóżno
Mapa Gminy Sołectwo Kraczkowa Sołectwo Cierpisz Sołectwo Handzlówka Sołectwo Albigowa Sołectwo Wysoka Sołectwo Sonina Sołectwo Głuchów Sołectwo Kosina Sołectwo Rogóżno
projekt i hosting: INTERmedi@ | zarządzane przez: CMS - SPI
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij